Fra ID til IS ...

Gæsteblogger: 80’erne har ringet!

Af Jane Fogedby, kommunikatør i AIDS-Fondet

jane aidsfondet

80’erne har ringet – de vil gerne have deres viden om hiv tilbage…

Når mørket sænker sig 1. december på Gammeltorv i indre København, sænker der sig samtidig en helt særlig og ret højtidelig stemning på torvet. I anledning af World AIDS Day tænder vi nemlig 2000 lys for at mindes de mennesker, der er døde af aids.

For der var engang, hvor du døde af at blive smittet med hiv. I 80’erne og op i 90’erne var frygten for at få hiv og med tiden dø af aids helt reel. Døende aidspatienter med sår over hele kroppen og opgivende øjne tonede frem på danskernes tv-skærme. En dyb frygt og angst for hiv og aids satte sig fast i den danske befolkning.

Der er sket meget siden 80’erne, og hiv er ikke længere en dødsdom her i Danmark. Effektiv medicin gør, at mennesker med hiv ikke smitter, og at de kan leve helt almindelige liv. De lever endda lige så længe, som mennesker, der ikke er smittede.

Men hvad er der så tilbage at kæmpe for, kunne man fristes til at spørge. Masser. For danskernes viden om hiv er nemlig forældet. Det betyder, at danskerne ligesom dengang reagerer med frygt, tvivl og afstand i mødet med mennesker med hiv, som alt for ofte oplever at venner, familie, arbejdsplads og omverdenen tager afstand. De mister rettigheder og diskrimineres. Ensomhed, depression og selvmordstanker præger deres liv, fordi de isolerer sig fra verden i frygt for fordomme.

med-hiv-soegesAnnonce i dagens Politiken

I AIDS-Fondet har vi netop sendt en kampagne på gaden, som skal gøre op med alle de mange fordomme om hiv. Så alle ved, at hiv ikke smitter gennem spyt, tårer kram eller kys. Og at du sagtens kan have sex med et menneske med hiv, så længe han eller hun er i medicinsk behandling

Vi arbejder nemlig på at få danskernes viden opdateret til version 2016, så mennesker med hiv undgår at blive diskriminerede.

Når jeg på World AIDS Day er med til at tænde de 2000 lys midt i København, husker jeg mig selv på, hvor langt vi er kommet – og drømmer om at vi kommer endnu længere, så ingen hiv-smittede oplever, at der bliver taget afstand til dem.

//Jane

*************

 

Jeg er utroligt glad for at AIDS-fondet har taget sig tid til at lave dette skriv. Jeg er, som mange andre, uvidende om emnet og synes det er fantastisk at vi én dag om året bliver mindet om at der stadig er udfordringer at tage fat på.

Læs mere om AIDS-fondet og World AIDS Day her: http://aidsfondet.dk/

//Søren

P.s. Du ser godt ud i dag!

Lyt til min Podcast "Bøssen er ladet med" på Podimo her!
Få Podimo 30 dages gratis via linket her
(Reklamelink)

Følg mig på Instagram og Facebook

ole henriksen

Følg mig på Snapchat

søren juliussen snapchat

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra ID til IS ...