Lækker, nem og velsmagende pasta!

Mad med omtanke – Roden til et godt liv!

I onsdags var jeg inviteret en tur forbi Restaurant Umage ved Nørreport, hvor kokken Thomas Rode ville fortælle hvorfor han havde kastet sig over lancering af en ny serie af bæredygtig laks og ørred fra Island og Irland.

Umiddelbart ikke et emne der har meget at gøre med de ting jeg ellers beskæftiger mig med, men det viste sig faktisk at være utrolig lærerigt.

Jeg har en generel interesse for mad (som mine faste læsere måske har opdaget), men må ærligt indrømme at fisk ikke har fyldt meget på min læseliste.

Den lækre laks!

thomas_rode_kok

Da jeg ankom var flere jounalister allerede dukket op og Thomas Rode var godt igang med tilberedning af smagsprøver. Allerede da jeg kastede første blik på tallerknerne kunne jeg se at der er en verden til forskel på fisk. Det så virkelig(!) lækkert ud.

Vi satte os til bords og blev budt velkommen af Karina (presseansvarlig, Hav & Umage), Thomas Rode og grossist Kasper Andreasen. Herefter fortalte Thomas Rode om sit engagement i lanceringen og sin generelle interesse for gode næringsrige fødevarer.

”Jeg er ikke bange for at have en holdning til fødevarer. Det har jeg haft hele mit liv og det går igen i alt hvad jeg gør og brænder for. Derfor er jeg heller ikke bange for at sige, at noget er bedre end andet – for det er det – især når det gælder smag og endnu vigtigere ernæring, men også når det gælder måden vi producerer vores fødevarer på” – Thomas Rode

Vi hørte om forholdene ved den konventionelle laks der hovedsageligt kommer fra Norge. “Norges svar på kyllingen” blev laksen kaldt, og her er det altså den konventionelle kylling der henvises til.

Lakseopdræt

Én af de største problematikker omkring lakseopdræt i Norge er den ekstreme efterspørgsel der har presset opdrættere til at producere to omgange laks på et år, hvor man oprindeligt kun kunne producere én. Samtidig bliver der sat så mange laks i vandet at mængden af parasitter som lakselus er eksploderet. Det går både udover lakseopdrættet og de vilde fisk. Det kan du læse mere om her: Ekstreme mængder lakselus dræber norske havørreder.

Mængden af parasitter har tvunget de norske opdrættere til at nødslagte flere tusinde ton laks sidste år og sprøjte gift ud over bassinerne for at dræbe parasitterne. De første 3 uger efter sprøjtning må laksen ikke slagtes og sælges, men herefter vurderer man at den er slagsbar. Det er ikke meget anderledes end alt andet konventionel fødevareproduktion, men noget jeg synes vi skal være opmærksomme på.

Tilbage til Umage og den lækre laks

rode_laks

Nu skal indlægget ikke kun handle om forhold for Norges laks og vi vender derfor tilbage til Umage og smagsprøverne fra Rode.

Fisken her er opdrættet i rent smeltevand fra gletsjerne på Island og i Atlanterhavet ud fra Irlands sydvestkyst. De er håndskåret og røget på små røgerier.

Island LaksBillede fra Thomas & Kasper’s tur til Island

Den Irske laks er Øko-mærket, røget på tang og egetræ og kommer skiveskåret i pakken, mens den Islandske er opdrættet i det kolde(!) vand fra Islands gletsjere, der er naturlig filtreret før det løber ud til laksene. På Island går man ikke så højt op i øko-mærkater, men til gengæld i forholdene omkring opdrættet, rent fodder uden rester fra svine- og kyllingeproduktion og respekt for havbunden.

roden-til-et-godt-liv

Noget af det jeg lagde mest mærke til var konsistensen og den bløde smag. Særligt den Islandske laks var helt fantastisk og vi blev fortalt at det kolde vand i Island gør at laksen skal arbejde hårdere for at leve, hvilket giver en langt bedre indarbejdelse af fedt i kødet. Virkelig virkelig lækkert!

Det næste der ramte mig, og flere andre i selskabet, var den røgede smag som, modsat mange andre produkter, var mildere og mere afrundet. Det blev forklaret at det skyldes en længere rygetid hvor røgen får lov til at gøre sit arbejde. Mange steder er der hårdt blus på og laksene ryger igennem på samleband. Det giver til tider en skarp smag.

Jeg ved godt det kunne lyde som om jeg har fået penge for at lovprise det her, men jeg garanterer jer for at det ikke er tilfældet. Det smager bare virkelig godt!

thomas_rodeTak for smagsprøverne, Thomas. Det burde være mig der giver thumbs up her!

En lille lakse-børge til frokost

Jeg skulle selvfølgelig have lidt laks med hjem så jeg kunne smage det i andre omgivelser. Det blev i lørdags til frokost i sommerhus på Orø, som jeg netop er kommet hjem fra. Her bød vi et par venner velkommen med det kolde bord.

…også her faldt laksen i god jord!

laks_kolde_bord

Jeg kan kun bakke op om den mission Thomas Rode og Kasper Andreasen har begivet sig ud i, og jeg håber at det kan være med til at øge den generelle bevidsthed omkring produktion af de fødevarer vi indtager.

Produkterne kan købes hos Hav i Torvehallerne & på Nemlig.com

//Søren

P.s. Du ser godt ud i dag!

Lyt til min Podcast "Bøssen er ladet med" på Podimo her!
Få Podimo 30 dages gratis via linket her
(Reklamelink)

Følg mig på Instagram og Facebook

ole henriksen

Følg mig på Snapchat

søren juliussen snapchat

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækker, nem og velsmagende pasta!