Om at sige ja og nej

På besøg i synagogen

I min tid som politisk aktiv har jeg besøgt mange steder, deriblandt Islamisk Trossamfund og Moskeen på Rovsingsgade. I dag kom turen så til Det Mosaiske Trossamfund i Københavns Synagoge i Krystalgade.

Selverkendelse

På vej mod Synagogen gik det op for mig at mit kendskab til jødedom er yderst begrænset. Jeg kender selvfølgelig til nogle af de historiske begivenheder, men ikke til jødedommen som religion og kultur.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er mit kendskab til jødedommen lig med Barbra Streisand, Grace Adler (Will & Grace), Fran Fine (The Nanny) og Rachel Berry (Glee). Ja, skønne stereotyper af den dramatiske, frembrusende og omfavnende jødiske kvinde – og jeg er vild med dem.

Grace adler

Mens det kan lyde som om jeg gør grin med jødedommen, så forstå én ting. Jeg mener det virkelig når jeg siger at jeg elsker denne stereotype fremstilling. Ligesom jeg elsker den stereotype fremstilling af homoseksuelle og afroamerikanske kvinder.

Indtryk…

For at komme ind til Synagogen, skulle vi først igennem en sluse mod Krystalgade. Modsat både kirker og moskéer, kan du altså ikke bare gå ind. Dette alene er en skamplet i et frit og demokratisk land.

Vi blev taget imod af Jonas Karpantschof (politisk chef) og Mette Bentow (ungdomskoordinator), som viste os vej til Synagogen.

Og hold nu op et rum at komme ind i. Det græsk/romersk-inspirerede kirkerum er præcis ligeså teatralsk som de førnævnte karakterer.

København Synagoge

Bag alteret hænger et stort rødt tæppe i velour som vi kender det fra de store teatre. Mette fortalte tidligt at vi senere på aften ville blive præsenteret for det der gemte sig bag. For en musical-elskende homoseksuel som mig var det helt perfekt.

Mette fortsatte med at fortælle om Dansk-Jødisk historie og traditioner. Om de første jøder i Danmark, forholdet til Kong Christian IV, rettigheder, 2. verdenskrig og selvfølgelig også terrorangrebet 14. februar 2014.

Det første der slog mig var Mette’s ligefremme facon. Selv i dette hellige rum sneg der sig flere bandeord ind i den meget entusiastiske fortælling, og det var tydeligt at jødedommen ikke er missionerende. Det er simpelthen ikke i jøders interesse at tiltrække udefrakommende og faktisk er du kun jøde hvis du enten er født af en jødisk kvinde eller efter flere års studier sniger dig igennem nåleøjet og får lov til at konvertere til jødedommen.

Jeg er ret stor fan af at Mette ikke talte for at overbevise os eller få os med i klubben. Det oplever man sjældent. Uanset om du er til politiske arrangementer eller i religiøse forsamlinger.

Hvad gemmer sig bag gardinet?

Jeg ved du sidder og venter på det her. Hvad gemmer de bag det røde velourtæppe?

Efter en lille times tid trak Jonas tæppet til side og forløste spændingen.

thora ruller københavn

Bag tæppet var to store skabslåger der gemte Det Mosaiske Trossamfunds Thora ruller. Svøbt i rødt velour og med sølv-smykker stod de helt majestætisk.

Da jeg efterfølgende hørte at en Thorarulle er en håndskrevet udgave på pergamentpapir af de 5 mosebøger skrevet i ét hug, forstod jeg hvorfor man passer så godt på dem.

thora ruller københavn

Debat!

Efter besøget i Synagogen gik vi til de mere uformelle lokaler. Her debatterede vi alt fra omskæring og kosher til homoseksuelles rettigheder og Israel.

Jeg vil ikke gengive debatten, da store dele af den handlede om Mette’s personlige, og ikke nødvendigvis Det Mosaiske Trossamfund’s, holdninger. Desuden hader jeg at gengive debatter, da jeg umuligt kan gengive alles argumenter til præcision.

Jeg vil dog gengive et citat fra Mette jeg synes vi skal huske hinanden på:

“You do yours. I do mine!”

Selvom Mette påstår at hun ikke er liberal, så er det et budskab vi er meget enige om.

Hvad lærte jeg?

Ja, udover at blive meget klogere på jødisk historie og kultur, så må jeg altså erkende at mit billede af den flamboyante jødiske kvinde ikke er blevet rykket særlig meget. Mette er en kvinde med ild i, og det stemmer jo altså meget godt overens med den storslåede Oscar-, Tony-, Grammy- & Golden Globe vindende Barbra Streisand og de andre ikoner igennem historien.

Hvis du er lidt i tvivl om hvem Barbra Streisand er, så kan du høre det ikoniske nummer “Don’t Rain On My Parade” her!

Tak for besøget og jeres gæstfrihed !

Til allersidst vil jeg bare minde jer om vores ankomst hvor vi, med politiovervågning, skulle igennem en sluse. Et symbol på den antisemitisme der desværre(!) stadig har plads i det danske samfund.

//Søren

P.s. Du ser godt ud i dag!

Lyt til min Podcast "Bøssen er ladet med" på Podimo her!
Få Podimo 30 dages gratis via linket her
(Reklamelink)

Følg mig på Instagram og Facebook

ole henriksen

Følg mig på Snapchat

søren juliussen snapchat

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at sige ja og nej