10 grunde til at spise ingefær

Gode råd til hundeejeren

Tips & tricks til håndtering af angst for nytårsskyderi.

Lise Rovsing nytår

Jeg har talt med min dyrlæge Lise Rovsing fra Dyreklinikken Artemis om hvordan vi hundeejere sørger for at vores firbenede venner kommer bedst gennem nytårsaften.

Lise giver her tips til, hvordan du kan håndtere din hunds angst for nytårsskyderi nytårsaften:

“I løbet af dagen er det meget vigtigt, at hunden luftes godt af. Den skal være naturligt træt og velstimuleret, inden det for alvor sætter ind med bulder, brag og lysglimt. Hunden skal dog ikke være fuldstændig overanstrengt. Du ikke skal regne med at kunne lufte din hund, mens det brager løs udendørs.

Træk gardinerne for, så hunden ikke kan se de mange lysglimt. Gør det allerede i aften, så det virker naturligt igen i morgen. Start med i aftenen (dagen før nytår) at spille musik for hunden fra f.eks. kl. 19. Spil det samme stykke musik i morgen aften. Hunden vil dermed ikke så nemt kunne høre støjen fra fyrværkeriet, men vil bare høre musikken. Har hele familien set julekalender i december? Så spil f.eks. Rasmus Sebaachs ”Lille Julestjerne”, der var titelmelodi til ”Juleønsket”. Den sang forbindes med noget trygt – helefamilien sad samlet om tv, og kan dermed måske have en beroligende effekt på hunden.

Skab en tryg ”hule” for hunden. Lav en bunke med en masse hyggelige dyner og tæpper, som hunden kan putte sig i. Lav eventuelt en stor bunke i din seng, hvis hunden forbinder sengen med noget trygt.

Afled hundens opmærksomhed

Hav på forhånd planlagt, hvad du evt. kan bruge til at fjerne hundens opmærksomhed fra fyrværkeriet med, når vi nærmer os midnat. Det kan være et spændende stykke legetøj eller et lækkert kødben. Køb f.eks. en ”Kong”, der er et stykke legetøj, der kan fyldes med leverpostej. Kom den i fryseren. Giv det til hunden kl. 23.30 nytårsaften. Hvis hunden er travlt optaget af at arbejde med legetøjet, vil den ikke være så opmærksom på, hvad der foregår udenfor.

Hundelegtøj

Måske vil din hund hellere ligge eller sidde meget tæt på dig, og så er det også i orden. Hvis den trækker sig til sin kurv eller seng, skal den også have lov til det.

Kom eventuelt vat i ørerne på hunden og bind et hårbånd omkring hovedet for at holde det på plads. Jo mindre den kan høre lydene, jo bedre (husk at få vattet ud af ørerne igen).
Vær selv så rolig som muligt. Lad være at have bordbomber, ”skrallere” og andet nytårsgejl i brug. Det stresser hunden og kan forværre angsten.

Trøst med måde

Du må gerne trøste hunden med en beroligende hånd. Der er dog forskel på at trøste og ynke! Skæld ALDRIG ud på en angst hund eller prøv at tvinge den til at overvinden angsten. Vis den i stedet, at du har observeret, at den er angst, og at den trygt kan komme til dig og finde ro.

Vær selv rolig og ynk aldrig hunden, men vis den med accept, at du har forstået, den er angst, og at det er OK, hvis den ikke vil lege, spise godbidder eller tygge ben.

Husk også, at selvom din hund aldrig tidligere har udvist angst, er det ingen garanti for, at den ikke pludselig udvikler det. Ældre hunde, der tidligere har været helt skudfaste kan, i takt med at deres generelle hørelse nedsættes med alderen, pludselig udvise angst simpelthen fordi lydene ikke længere genkendes på samme måde som tidligere!

Medicin kan være en mulighed

Det er muligt at få receptpligtig medicin hos din dyrlæge, hvis du på forhånd ved, det bliver nødvendigt. Du skal dog tale med din dyrlæge om dette, da det er vigtigt den rette ”cocktail” sammensættes.

Du kan også få en række håndkøbsprodukter. Hvis ikke du allerede er gået i gang med disse, kan det være svært at opnå den ønskede effekt. Der er dog nogle hunde, der får en effekt, trods produkterne kun gives i to dage. Det kan f.eks. være Zylkene, Kalm eller Adaptil. De fås f.eks. hos dyrlægen eller apoteket.

Hvis din hund viser sig at være meget bange, så kom i det nye år i gang med træning af hunden. Angst kan overvindes, men det kræver en tålmodig indsats fra ejers side.”

Både Lise Rovsing og jeg ønsker dig og din firbenede ven et rigtig godt nytår!

De kærligste hilsner

Søren

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 grunde til at spise ingefær