Glædelig Jul!

…og julen varede i 5 dage…

Vi skriver d. 27. december, og vi er nået til 5. dag i Esbjerg.

De sidste 4 dage er gået med mad, vin, drinks, øl og snaps. Ikke bare i moderate mængder, men i virkelig store. Sådan er det nemlig herovre.

Mine facebookvenner fik øjnene op for de store mængder mad da jeg juleaftensdag lagde et billede op af julebordet. Her bemærkede en veninde de små tallerkener og spurgte: “Skal i ha’ forret?”, og ja, det skulle vi! Udover på flæskesteg, and og medister, skulle vi også lige have et stykke med laks med peberrod og havtorngelé. Herovre i Vestjylland går man altså ikke sulten i seng.

jul 2015

Det smagte faktisk helt fantastisk, og mine fremtidige gæster kan godt forberede sig på at det vil blive serveret en gang i snarlig fremtid.

Jeg deler lige opskriften med jer her:

 • 400 g  røget laks
 • 2,5 dl  havtornsaft
 • 50 g  sukker
 • 4 skive  gelatine
 • 3 dl  piskefløde
 • 2 cm  peberrod, revet
 •  lidt reven citronskal
 • 1 bdt.  brøndkarse

TILBEREDNING

 1. Kog havtornsaft op med sukker, og kom den udblødte gelatine i.

 2. Hæld det op i en lille firkantet skål, og sæt det i køleskab. Lad det blive stift, vend det ud, og skær det i tern – lidt mindre end en terning.

 3. Pisk fløden let stiv, og riv peberrod i sammen med citronskal, lidt citronsaft og lidt salt. Pisk det nu helt stift. Stil det i køleskabet i minimum 30 minutter.

 4. Skær tynde skiver af den røgede laks, og arrangér det pænt på en tallerken. Læg tern af havtorngelé på. Med en varm teske laves små æg af flødepeberroden, som også lægges på. Pynt med brøndkarse.

Opskriften er fundet på mad.tv2.dk

Spansk julefrokost

Første juledag blev holdt hos min mands bror og hans spanske mand. Her fik vi et afbræk fra julemaden, men heller ikke her manglede der noget.

spansk julefrokost

Da vi kom, så bordet ud som på billedet herover og det ligner til forveksling det jeg serverer når jeg laver tapas til mine gæster. Vi nåede dog kun lige at sætte os til bords da maden væltede ind og min forestilling om at jeg nogensinde havde serveret en rigtig omgang spansk tapas blev bragt til skamme. Hele 9 retter, udover det på bordet, blev serveret.

Jeg bliver nødt til at have fat i alle de lækre opskrifter og så deler jeg dem lige med jer.

Julefrokost i Varde

2. juledag gik turen til Varde. Her bor min mands moster og onkel. I år var det deres tur til at lægge hus til den årlige julefrokost.

Det var også her vores hjemmelavede snaps skulle i brug. Det var dem jeg skrev lidt om i indlægget HAPS, HAPS, HAPS, NU SKAL VI HA’ SNAPS!

kryddersnaps hjemmelavet

Jeg fik dog aldrig opdateret helt hvilke snaps jeg lavede, så det indlæg skylder jeg faktisk også. De smagte så lækkert at jeg slet ikke kan være bekendt ikke at dele dem.

På billedet herunder ses min jule-krydder-snaps med appelsin, kanel, stjerneanis, kardemomme og nelliker.

julefrokost kryddersnaps

Jeg må nok indrømme at jeg godt kunne mærke at det var tredje arrangement på 3 dage, og der skulle et par snaps til at vågne op, men når snapsen smager godt, gør det ikke så meget. Til gengæld var mine hunde trætte efter alle de indtryk, og Thorkild viser det faktisk meget godt på dette billede:

fransk bulldog

Til julefrokosten mødte jeg min mands fætters kæreste for første gang. En socialdemokrat der har plads i et af landets byråd. Jeg ved ikke om i kunne forestille jer det, men efter et par snaps og nogle Odense pilsner, blev der åbnet op for den politiske debat og vi fik vendt alt fra arveafgift, cannabis, flygtninge og de generelle tendenser i samfundet. Jeg ved godt at mange ikke synes at politik hører til familiearrangementer, men det var virkelig hyggeligt.

Hjem til København

I dag går turen tilbage til København. Hjem til min sofa og min HBO. Hjem til min juicepresser. Hjem til træningscenteret. Hjem til et par dage med meget mindre mad. Vi skal jo være klar til nytår, og hvis jeg skal passe mit jakkesæt, så skal jeg lige forbrænde de seneste dages festmåltider.

Jeg håber i allesammen har haft en vidunderlig jul. Min er ikke helt slut endnu, da jeg stadig mangler frokost og gaveudveksling med mine søstre, svogere og niecer.

De kærligste hilsner

Søren

P.s. Du ser godt ud i dag 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glædelig Jul!