Hjemmelavet Glögg!

Rugemødre – ja tak!

homoseksuelle forældre

Debatten om brug af ruge-mødre er igen oppe og vende. Det er jeg virkelig glad for, da det er et emne der falder mig utrolig nært.

Jeg har tidligere forsøgt at sætte fokus på emnet, men da det påvirker et fåtal er det svært at få på dagsordenen. Derfor er jeg virkelig taknemmelig for at P1 har taget emnet op i programmet ‘Far, far og rugemor‘.

I programmet møder vi Dan og Martin der har været i USA for at finde en æg-donor og rugemor – i Danmark er det nemlig ulovligt. Faktisk er det også en balancering på kanten af straffeloven at tage til udlandet for at finde den hjælp man behøver. Vi møder også deres rugemor, som er kommet til Danmark for at være gudmor for deres datter.

Forbuddet bygger på en selvopfyldende profeti

Formand for jordemoderforeningen og medlem af etisk råd, Lillian Bondo, mener ikke vi skal kigge på reglerne. Det begrunder hun med at der ville være risiko for at fattige kvinder ville vælge at sælge deres krop for pengenes skyld.

Men kære Lilian, er det så ikke netop i Danmark at muligheden skulle være der? Er det ikke netop her vi har en sikkerhed for at kvinder ikke bliver tvunget til at sælge deres krop? Jeg mener, i dag tager både homoseksuelle og heteroseksuelle til USA og Ukraine for at søge hjælp. Steder hvor der faktisk er risiko for at kvinden føler sig presset. Så er det i virkeligheden ikke vores forbud der sætter dem i den situation?

En anden begrundelse fra Lilian Bondo er båndet mellem mor og barn, der efter hendes mening ikke skal brydes efter fødslen. Igen må jeg rette opmærksomheden på de løsninger der er tilgængelige i dag. Jeg tvivler stærkt på at mit barn får et tæt forhold til sin ukrainske rugemor, skulle jeg vælge den løsning. Desuden mener jeg ikke at den argumentation kan bruges før vi har forbudt anonym sæd- og ægdonation.

Lilian Bondo foreslår at få et barn med et lesbisk par eller en enlig kvinde. Udfordringen her er risikoen for at et forhold bryder sammen. Hvis det skulle ske ville barnet pludselig have tre eller fire hjem, måske også stedforældre. Det synes jeg ikke er holdbart. Alternativt skulle de ‘ikke-biologiske’ forældre trække sig fra barnets liv, og det hverken kan eller vil jeg acceptere. Hverken for forældre eller barn.

Børn er ingen menneskeret

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann vil heller ikke kigge nærmere på loven. Hun begrunder sin holdning med ordene:

“Jeg mener, vi skal fastholde, at det er forbudt med den form for kommerciel rugemødreskab. Helt generelt mener jeg ikke, det er en menneskeret at få børn”
citat: dr.dk

På trods af at jeg er meget enig med Karen Ellemann i udsagnet om at det ikke er en menneskeret at få børn, er vi alligevel voldsomt uenige i spørgsmålet om et forbud mod brug af rugemødre.

I et land hvor man kan modtage behandling for barnløshed på skatteborgernes regning, hvis man er heteroseksuel eller lesbisk, virker det helt forrykt at man fængsler homoseksuelle mænd for at bringe et barn til verden – selvfinansieret, under ordentlige forhold og uden statslig indblanding.

I mine øjne er det et udtryk for at man ikke ser børn som en menneskeret, men dog en kvindes ret. Det er for en gang skyld et emne i ligestillingsdebatten der er værd at tage op.

Jeg beder ikke om penge eller hjælp

Det er ret vigtigt at lægge mærke til én ting i denne debat. Langt de fleste homoseksuelle mænd beder ikke om finansiering eller en rugemor stillet til rådighed. De beder blot om ikke at blive kriminaliseret for at indgå en aftale mellem to selvstændige mennesker.

Er det virkelig et unfair ønske i et, såkaldt, frit samfund?

Arbejdet kalder

Efter folketingsvalget lovede jeg højt og helligt at mine stemmer ikke ville være spildte. Jeg lovede at fortsætte mit arbejde for et Danmark med mere personligt ansvar og den frihed der følger med. Derfor er jeg også i kontakt med både May-Britt Kattrup og Laura Lindahl der er hhv. sundhedsordfører og social- & ligestillingsordfører for Liberal Alliance, for at sætte fokus på emnet.

Skulle du have input eller viden om området er du mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder.

De bedste hilsner

Søren

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavet Glögg!